Over ons

Ontstaan van de Bakkers van Terpstra

In het pand waar de Bakkers van Terpstra is gevestigd, wordt al meer dan 100 jaar het bakkers vak uitgevoerd.

Klaas Terpstra was al op jonge leeftijd geïnteresseerd in het bakkers vak. Hij heeft de bakkersopleiding gevolgd op de horeca bakkersvakschool en de streekschool in Leeuwarden. Na de opleiding werd hij eerst aangenomen bij bakkerij Beetstra in Hurdegaryp. Hierna heeft hij nog bij verscheidene bakkerijen mogen werken en leren. Uiteindelijk kreeg Klaas Terpstra een baan bij de bakkerij van Douwe van der Wal sr. Hij heeft hier gewerkt tot de bakkerij helaas failliet ging. Toen in 1998 de bakkerij werd geveild hebben Klaas Terpstra en zijn toenmalige collega Alle Jansen het bedrijf gekocht en zijn ze verder gegaan onder de naam Bakkerij Jansen en Terpstra. Samen hebben ze het bedrijf 22 jaren gerund.

In de zomer van 2020 vond broodbakker Alle Jansen het tijd om te stoppen en te gaan genieten van zijn welverdiende pensioen! Juli 2020 was dan ook de laatste maand dat Alle Jansen in de bakkerij stond. Dit werk heeft hij al die jaren met passie en plezier gedaan. Klaas Terpstra besloot de bakkerij alleen voor te zetten. Wel met hetzelfde concept en dezelfde producten. Het enige wat veranderd is, is de naam die op onze gevel staat. In augustus 2020 heeft Klaas Terpstra, Rodney Mollema in dienst genomen om hem te komen versterken in de bakkerij.

Banketbakker Klaas Terpstra

Klaas Terpstra was al op jonge leeftijd geïnteresseerd in het bakkersvak. Hij heeft de bakkersopleiding gevolgd op de horeca bakkersvakschool en de streekschool in Leeuwarden. Klaas is geboren in Kootstertille. Nadat hij zijn bakkersopleidingen met succes had afgerond kreeg hij een baan bij bakkerij Beetstra in Hurdergaryp. Na bakkerij Beetstra heeft Klaas nog bij verscheidene bakkerijen gewerkt. Bij elke bakker heeft hij weer andere dingen geleerd en zijn inzicht en ervaring vergroot. Nadat Klaas verhuist was naar Haulerwijk, kreeg hij een baan bij de bakkerij van Douwe van der Wal sr. in Oosterwolde. Hier heeft hij een lange tijd met plezier gewerkt. Ook nog toen Douwe van der Wal jr. het bedrijf van zijn vader overnam.

Broodbakker Alle Jansen.

Alle Jansen komt uit een echte bakkersfamilie. Zijn over-over grootvader kwam uit Diever en begon in 1847 een bakkerij in Appelscha. Toen hij verhuisde naar ’t Oost 12 in Oosterwolde heeft hij hier zijn bedrijf voortgezet. De bakkerij ging daarna steeds over van vader op zoon. Zijn kleinzoon Reinder heeft nog een bakkerij gehad op de hoek van de Brinkstraat/Molenweg in Oosterwolde. Alle was mede door zijn achtergrond erg geïnteresseerd in het bakkersvak en ging werken bij Bakkerij Boomgaardt in Assen . Een begrip in Assen en omstreken. Daar heeft hij 6 jaar heel prettig gewerkt en veel geleerd. Toen Douwe van der Wal sr. een broodbakker zocht, heeft Alle de kans gegrepen en nam de baan in Oosterwolde aan. Niet meer ‘s morgens vroeg in weer en wind naar Assen, maar gewoon lekker op de fiets naar het werk. Het was hard werken bij Douwe van der sr. Wal, maar hij heeft er een mooie tijd gehad

Ontstaan Bakkerij Jansen en Terpstra

De bakkers hebben elkaar leren kennen in de bakkerij van Douwe van der Wal sr. in Oosterwolde. Daar hebben ze samen gewerkt tot het bedrijf failliet ging. Toen de zaak gesloten werd door het faillissement ,en weer later geveild, grepen beide bakkers in 1998 hun kans en namen de zaak over. Personeel wat ook al werkte bij Douwe van der Wal werd aangetrokken en vrijwel het oude team van toen was weer compleet. Zo ontstond Bakkerij Jansen en Terpstra. Klaas zijn toenmalige vrouw stond met de winkelmedewerkers in de winkel en achter deelden Klaas en Alle de bakkerij. Klaas heeft zich in het banket gespecialiseerd en Alle heeft gekozen voor het brood. Het bedrijf probeert een zo breed mogelijk assortiment aan te bieden met kwalitatief goede producten in zowel brood, koek en banket. Alles wordt bij Bakkerij Jansen en Terpstra nog zelf gemaakt. Het bedrijf wil zich onderscheiden door een breed assortiment te leveren met kwalitatief goede producten voor goede prijs, waarbij een goede service vooraan staat. Hierbij probeert het bedrijf dichtbij de klanten te staan en ze te betrekken bij het bedrijf.

Het pand

In het pand aan ’t Oost wordt in 2014 al 100 jaar het bakkersvak uitgeoefend. Wat begon als broodhuis veranderde in een bakkerij en ging van generatie over op generatie. Dat is wat het pand zo bijzonder maakt. Door de lange uitvoering van ambacht in het pand is de ervaring overgaan van generatie op generatie. Daarom kan het brood nog op de authentieke wijze worden gemaakt. De bakkers gebruiken zo weinig mogelijk ondersteuning van machines en proberen zoveel mogelijk vanuit de hand te doen.